Dietetyka - jesteśmy tym, co jemy!


Naszą misją jest promocja zdrowego stylu życia poprzez naukę prawidłowego sposobu odżywiania.

Dietetyka zajmuje się:

  • prowadzeniem edukacji żywieniowej,
  • zapobieganiu chorobom zależnym od sposobu odżywiania,
  • zasadami żywienia człowieka zdrowego oraz chorego,
  • oceną stanu odżywienia
  • psychologią żywienia

Obecne badania naukowe potwierdzają, że prawidłowe żywienie to najważniejszy czynnik, który zmniejsza ryzyko:

  • otyłości i ogólnoustrojowych chorób przewlekłych
  • przyczynia się do przedłużenia życia i poprawy jego jakości.

Dieta to nie tylko sposób odżywiania ale również styl życia tzn. aktywność fizyczna, zdrowy sen, używki i poziom stresu.

Aleksandra Smolak, Dietetyk kliniczny

Kiedy udać się do dietetyka?

Wizyty u dietetyka mają na celu kształtowanie nawyków żywieniowych, które będą skutkowały poprawą zdrowia, samopoczucia i wyglądu, a przy tym będą uwzględniały preferencje żywieniowe pacjenta.

Konsultacje dietetyka zalecane są:

  • młodzieży
  • osób z różnymi problemami skóry
  • osób a chorobami ogólnoustrojowymi
  • osób zdrowych, które stawiają na jakość życia

Najczęstsze problemy zdrowotne, z którymi warto zwrócić się również do dietetyka to:

  • Trądzik (zwykły i różowaty)
  • Suchość skóry
  • Łojotokowe zapalenie skóry
  • Tłusta skóra i łojotok
  • Cellulit
  • Nadwaga i otyłość
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Niedożywienie
  • Niedokrwistość
  • Choroby układu krążenia
  • Choroby kardiologiczne
  • Cukrzyca i insulinooporność
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Choroby tarczycy
  • Refluks
  • Nietolerancje pokarmowe
  • Nadciśnienie tętnicze
Otyłość jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych ostatnich lat i często jest pośrednią przyczyną innych jednostek chorobowych (stłuszczenie wątroby, nowotwory narządów wewnętrznych), dlatego tak ważne jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała odpowiednio do wieku.

Jesteśmy tym, co jemy! Niestety, na wiele rzeczy dotyczących naszego zdrowia nie mamy wpływu ale mamy wpływ na to, co znajduje się na naszym talerzu.

Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?

1. Zadzwoń lub napisz w celu umówienia wizyty! Na maila otrzymasz od nas ankietę do wypełnienia – nie zajmie Ci to więcej niż 10 minut. Ankieta pozwoli określić jaki cel będzie miała wizyta, czy do tej pory stosowana była dieta, suplementacja, jak wygląda Twój dzień, czy masz czas na gotowanie posiłków i wiele innych kluczowych kwestii.

2. Przygotuj dzienniczek żywieniowy. (Również wyślemy go na maila) Należy w nim notować wszystkie zjedzone posiłki wraz z przekąskami i napojami. Zapisuj ilość, godzinę posiłku oraz jakie odczucia towarzyszyły Ci po zjedzeniu posiłku. Staraj się być bardzo dokładny, pamiętaj, że szklanka soku, kawa z mlekiem i cukrem czy batonik to także posiłek. Dzienniczek prowadź minimalnie przez 3 dni: dwa dni pracy i jeden dzień wolny.

3. Przygotuj wyniki badań. Jeśli posiadasz bieżące wyniki badań zabierz je ze sobą na wizytę, jeśli ich nie posiadasz warto zgłosić się do lekarza, który skieruje Cię na rutynowe badania. Zrób morfologię i profil lipidowy (HDL, LDL, trójglicerydy i cholesterol całkowity). Jeśli cierpisz na nadwrażliwości pokarmowe pamiętaj także o zabraniu wyników badań w tym kierunku, warto zabrać także wyniki badań hormonalnych, jeżeli takie posiadasz.

envelopephone-handsetphonemagnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram